Kultura

7 osobina koje morate posjedovati kako biste ostvarili »američki san«

“Preselio sam se u ovu sjajnu zemlju kao 19-godišnjak sa 92 dolara u džepu, a sada sam bogati biznismen. Ja sam klasična američka priča o uspjehu od nule do bogatstva. No, nisam baš tek tako lahko stekao bogatstvo dolaskom ovdje. Također, posjedujem neprocenjiv unutrašnji smiraj koji nikakav novca ne može nadomjestiti” – riječi su irsko-američkog biznismena Briana Buffinija, rođenog u Dublinu u Irskoj. Buffini je 1996. godine osnovao Buffini&Company, najveću kompaniju za trening i obuku u Sjevernoj Americi. Uspješan je biznismen, autor nekoliko knjiga od kojih je i The Emigrant Edge: How To Make It Big In America, u kojoj je naveo 7 osobina koje morate posjedovati kako biste ostvarili Američki san:

1. Morate biti gladni učenja

Uspješni ljudi uživaju u novim iskustvima. Trebali biste težiti ka upoznavanju drugih, na taj način stjecati nova iskustva i naučiti o različitim aspektima života. Morate imati stalnu želju da naučite više.

Budite svjesni onoga čime  „hranite svoj um“ – ograničite otpad sa TV i društvenih mreža; radite na profesionalnom razvoju; i nađite partnere i mentore koji će u vama vidjeti odgovornu osobu na koju mogu računati.

2. Mentalni sklop – „Učini sve što je u tvojoj moći“

Budite spremni da izađete iz svoje zone konfora, radite stvari koje inače ne želite da radite, preuzmete rizike i donosite velike odluke.

To znači imati stav da “nikada ne odustanete” – bez obzira kakve šanse bile. Također morate razviti čvrst plan djelovanja zasnovan na zacrtanim ciljevima koji vas vode do željenog cilja.

3. Spremnost da radite bolje od drugih

Mentalitet “od jutra do sutra” je presudan. Morate posaditi mnogo sjemena u zemlju i biti 100% posvećeni postizanju cilja.

Ali biti bolji od drugih u poslu, također znači da je disciplina neophodna u poslovanju sa klijentima i kupcima podjednako kao i ambicija da postanete „izuzetni“ i impresionirate druge.

4. Iskrena zahvalnost

Koncentrišući se na ono što imate, umjesto na ono što vam nedostaje, oslikava sve što radite. Ne samo da treba da budete zahvalni na blagodatima u vašim životima, već i na neuspesima, jer ćete tako najviše naučiti.

Zahvalnost je transformativna. Ona ima moć da promijeni vaš fokus iz vječnog pesimizma na nešto što je veliko i moguće. Zapamtite, cijenite vaše bližnje. Nije dovoljno samo reći hvala – morate doista to i da mislite.

5. Odvažnost da ulažete

Ne možete igrati sa jednim ili dva žetona; morate uložiti sve što imate. To znači ulagati u sebe, u svoj poziv i druge ljude.

Možete posaditi sjeme samorazvoja tako što ćete se obvezati na kontinuirani rast i učenje. Zapamtite da nije svaki napredak vidljiv i imajte vjeru da će se vaša investicija isplatiti.

6. Spremnost da odgodite užitak

Vrijedna postignuća zahtijevaju vrijeme, i morate misliti dugoročno. Odgođeno uživanje je disciplina koja je potrebna da bi se na kraju ostvarili vaši ciljevi i snovi.

Morate biti voljni da žrtvujete – da kažete ne lahkom kreditu, i da štedite i reinvestirate, ne trošeći na trenutačne prohtjeve. Spori i uporni pobjeđuju u utrci.

7. Zapamti odakle si došao/la

Sjećanje na to odakle ste došli daje vam perspektivu, podsjeća vas da budete zahvalni i ostanete ponizni. To znači poznavanje historijata vaše familije kao i vas samih.

Vodite dnevnik i bilježite svoje misli i aktivnosti, kako biste bolje upoznali sebe i bili u stanju da cijenite i pratite sopstveni napredak.

Piše: Resul Mehmedović

Dialogos.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close