logo
bios

‘’Zatvaranje kolektivnih centara u BiH’’

Objavljeno prije 10 mjeseci . u uto, sep 12th, 2017
U organizaciji Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika Narodne skupštine RS-a u Neumu se održava prva i dvodnevna tematska sjednica na temu ‘’Zatvaranje kolektivnih centara u BiH’’. Ovaj projekat implementiraju entiteti i Distrikt Brčko BiH, a koordinacija je na Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. U projekat su uključene općine i gradovi, koji su se prethodno prijavili, odnosno aplicirali sa zahtjevom za učešće u projektu sa ciljem zatvaranja kolektivnih cenatara u svojim općinama/gradovima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obratilo se Savezu općina i gradova F BiH sa molbom da se uključi u rad ove tematske sjednice u smislu prezentiranja zajedničkih problema i izazova sa kojima se suočavaju jedinice lokalne samouprave iz F BiH u procesu zatvaranja kolektivnih centara.
Podpredsjednica parlamenta Federacije BiH, i clanica odbora za izbjeglice i raseljena lica pri parlamentu FBiH, gospodja Vesna Švancer smatra da su raseljene osobe jedna od najranjivijih kategorija koje su na margini društva. Mišljenja je da neophodno da se na ovu temu mnogo više radi. Poražavajuća je cinjenica da se ovoliko godina nakon rata ljudi nalaze u nehumanim uslovima za život. Mnogo više  se mora  raditi po tom pitanju,  kako bi se ovaj problem u potpunosti riješio. Iako su uvijek sredstva problem, ipak je najbitnija volja, istakla je Švancer.
U sklopu dvodnevne sjednice učesnicima su se pored organizatora obratili i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice u Vladi RS, Edin Ramić ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi F BiH, Senad Bratić, predsjednik odbora za zaštitu prava raseljenih lica i povratnika, podpredsjednik Narodne skupstine RS,
 članica odbora za izbjegla i raseljena lica pri parlamentu FBiH, gđa Mira Ljubljankic, načelnik opcine Zavidovici, Gorazda, Prijedora, te predstavnici CEB-a i UNHCR-a.
A.Dz.
magazinplus.eu
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh