logo
bios

Zastrašujuća “islamska mišljenja” ili uzgajanje ekstremizma ovdašnjih “islamskih stručnjaka”

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pet, sep 8th, 2017

Ovih dana, a na “islamskim portalima”, bila je aktuelna tema kurbanskog mese – pitanje:

– PROPIS JEDENJA KURBANSKOG MESA OD OSOBA KOJE NE KLANJAJU

Zvaničan odgovor Islamske zajednice BiH na ovu temu:

 

“Uvjet ispravnosti kurbana jeste da je osoba musliman makar se radilo i o velikom grješniku, što je status koji ima onaj koji ne klanja namaze. To što neko griješi u nekom propisu ne znači da ne treba činiti dobra djela sve dok ne prestane griješiti.

Dobra djela brišu hrđava, navodi se u Kur'anu. Čiji će kurban biti primljen kod Allaha to samo On zna. Svevišnji u Kur'anu da On prima dobra djela bogobojaznih. Meso životinje koju je zaklao musliman s Bismillom, makar bio od onih koji propuštaju namaze, dozvoljeno je jesti”, odgovorio je muftija prof. dr. Enes Ljevaković, na zvaničnoj stranici Islamske zajednice BiH.


Dileme i mišljenja u “normalnim društvima” su poželjna stvar. Pitanje ODGOVORA STRUKE su diskutabilna u ovoj tematici.
Odgovori se ne zasnivaju na islamskim propisima i čenjenicama, već na “mišljenjima stručnjaka” koja su zastrašujuće;

Prvo mišljenje – da je to djelo otpadništva, da se ubija kao murted ako odbije da učini tevbu i počne klanjati. Ovo je stav većine učenjaka selefa.

Drugo mišljenje – da to nije djelo kufra, s tim da se ubija onaj ko odbije da klanja nakon što se dovede pred kadiju i bude mu presuđeno. Ovo je stav Malika, Šafije i Ahmeda u rivajetu.

Treće mišljenje – da je to veliki grijeh, takva osoba se zatvara u zatvor sve dok ne proklanja. Ovo je stav hanefijskog mezheba.

(- Zvanična stranica – dr.Zijad Ljakić
 ehlus-sunne.ba)

Van zdrave pameti je, da DANAS “stručnjaci” mogu i smisju se referirati na znanje, zvanje i uz to JAVNO afirmirati ubijanje u ime vjere ili “prislinim” metodama vraćati nekoga u vjeru.

magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh