-TopSLIDEOstali sportoviSport

ATP donio povijesnu odluku nakon koje više ništa neće biti kao prije

ATP je u završnici sezone objavio dvije važne vijesti koje će prije svega razveseliti same igrače

Naime, godišnji bonus za igrače povećan je za ovu godinu za 12,2 milijuna dolara i sada iznosu 33,5 milijuna dolara. Druga odluka je revolucionarna. Prvi puta u povijesti turniri će dobit dijeliti s tenisačima, a to znači da organizatori turnira neće zadržavati dobit isključivo za sebe, već će je dijeliti sa svojim producentima po principu pola-pola.

Andrea Gaudenzi, predsjednik ATP-a ovaj je prijedlog gurao još od početka svog mandata 2020. godine, a sada je njegova ideja konačno zaživjela.

Što se tiče povećanja bonusa on je povezan sa sudjelovanjem na Mastersu 1000 te je posljedica zarade ovih turnira u prošloj sezoni. Novac će se raspodijeliti prema rezultatima, a ono što je najvažnije ovaj bonus nema veze s nagradnim fondovima i gotovo udvostručuje zaradu tenisača.

Ukupna dobit od 12,2 milijuna dolara podijeljena je s brojem bodova za svjetsku listu na Mastersu. Ove sezone jedan bod donosi 300 dolara, a prema toj računici pobjednik osvaja bonus od 300.000 tisuća dolara.

Sukladno odluci o raspodjeli zarade, igrači će prvi put imati uvid u prihode turnira.

ATP se pohvalio velikim porastom zarade Toura. Ovogodišnji nagradni fondovi povećani su u odnosu na prošlu godinu za 37,5 milijuna dolara, a kada se pribroji povećanje bonusa za 12,2 milijuna dolara, dobiva se povećanje premija od gotovo 49,9 milijuna dolara.

Ovo povećanje je izravna posljedica odluke o promjeni formata Mastersa u Madridu, Rimu i Šangaju čije je trajanje produženo na 12 dana, a broj sudionika povećan s 56 na 96.

Najavljeno je i kako će se od 2025. isto dogoditi i s turnirima u Torontu i Cincinnatiju, dok će Monte Carlo i Pariz zadržati dosadašnji format od sedam dana.

ATP planira sve ovo preslikati i na turnire serija 250 i 500.

Tportal

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close