BiHPolitika

Federalnu vlast nije moguće formirati bez SDP-a i HDZ-a, a državnu bez HDZ-a i SNSD-a

POSTIZBORNA MATEMATIKA: Federalnu vlast nije moguće formirati bez SDP-a i HDZ-a, a državnu bez HDZ-a i SNSD-a

Lažna je dilema hoće li SDP sudjelovati u vlasti – prava je dilema hoće li SDP koalirati samo sa dvije ili pak sa sve tri nacionalne stranke

Lideri Bh. bloka, SDP-a, DF-a i NS-a, Nermin NikšićŽeljko Komšić i Predrag Kojović, neće danas odlučivati hoće li njihove partje sudjelovati u vlasti ili će i naredne četiri godine presjediti u opoziciji, jer ovoga puta vlast u Federaciji BiH čak ni teoretski nije moguće formirati bez SDP-a. Kao što HDZ suvereno kontrolira hrvatski klub, tako SDP kao najveća partija u Bh.bloku suvereno kontrolira srpski klub u Domu naroda Federalnog parlamenta, pa su ove dvije partije naprosto nezaobilazne kod svih pregovora o formranju federalne vlasti. Na razini države, također su nezaobilazne dvije partije – HDZ i SNSD. 

Lažna je dilema hoće li SDP koalirati s nacionalnim  partijama – prava je dilema hoće li koalirati sa sve tri nacionalne partije (SDA, SNSD, i HDZ) ili pak samo s dvije (HDZ i SNSD) a treću, SDA, koja je dobila najveću podršku bošnjačkih birača, poslati u opoziciju i preuzeti svu odgovornost za oblikovanje bošnjačke politike u naredene četiri godine.

SDA i HDZ ni teoretski ne mogu formirati federalnu vlast bez Bh.bloka jer nemaju trećinu poslanika u srpskom klubu Doa naroda.

S druge strane, SDP tepretski može predožiti formiranje manjinske vlade, dakle vlade u kojoj ne bi sudjelovale nacionane stranke, no ne postoji ni najmanja šansa da se Čovićev HDZ i Dodikov SNSD dobrovoljno puvuku u opoziciju i sve poluge vlasti prepuste SDP-u i njegovim partnerima.

Ustavnim promjenama 2002. godine, legaliziran je asimetrični sistem vlasti u dva entiteta. U Republici Srpskoj je instalirano Vijeće naroda s krajnje oskudnim ovlastima, što omogućava potpunu dominaciju većinskog, srpskog naroda, dok je u Parlament Federacije BiH uveden klasični dvodomni sistem odlučivanja, s potpuno ravnopravnom ulogom tri konstitutivna naroda u Domu naroda. Da bi se u Federaciji BiH formirala vlast potrebno je osigurati najmanje jednu trećinu poslanika u bošnjačkom, srpskom i hrvatskom klubu Doma naroda. U konkretnom slučaju, SDP, DF i NS, kontroliraju dvotrećinsku većinu u srpskom a jednu trećinu u bošnjačkom klubu, dok  HDZ kontrolira dvotrećinsku većinu u hrvatskom klubu. To znači da bez Bh.bloka i HDZ-a niko ne može formirati vlast.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close