-TopSLIDEBiHPrivreda

Od ljeta skuplja struja: Evo koliki će vam biti računi i šta podrazumijeva novi model

Od ljeta ove godine građane po svemu sudeći očekuje povećanje cijene struje. JP Elektroprivreda BiH već je uputilo Regulatornoj komisiji za električnu energiju zahtjev za promjenu cijena. Uvode se tri tarife pri obračunu. Stoga se postavlja pitanje – ko će plaćati više i šta ovaj model podrazumijeva?

Ukoliko ste do sada struju plaćali 120 KM od juna ove godine izdvajat ćete deset maraka više. Oni koji plaćaju oko 53 KM struja će im biti skuplja manje od dvije KM, dok će oni koju su mjesečno izdvajali 180 KM plaćati 217 KM. Sve će to biti rezultat odluke Elektroprivrede BiH o uvođenju tri tarife. Iako iz ovog preduzeća kažu da će za 60% domaćinstava cijena ostati ista, stručnjaci za energetiku i ekonomski analitičari misle drugačije.

”Ja procjenjujem da će osjetiti 70%. Ovih 60% što neće osjetiti što govori EP to su ljudi koji imaju stanove kuće i koji ne troše jer rade u Evropi, nisu u BiH’‘, naveo je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

To su oni koji mjesečno ne troše više od 268 kilovatsati. Zbog toga Igor Gavran, ekonomski analitičar odluku Elektroprivrede označava tragično promašenim pokušajom saniranja finansijske situacije Elektroprivrede.

”Potrošač živi recimo u bolje izolovanoj zgradi, a s druge strane živi građanin minimalnog primanja u tehnički neizolovanom prostoru i mora da se grije više. I onda ga EP kažnjava kao nekog neracionalnog potrošača. Puno bolje bi bilo da EP vidi koliko ima viška zaposlenih u administraciji, koliko su plate u menadžmentu možda nerealno visoke, koji su uzroci gubitaka i da ih sanira, a ne preko leđa potrošača’‘, kazao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Da će domaćinstva sa više članova najviše osjetiti poskupljenje vidljivo i pri razgovoru sa građanima Sarajeva. Oni koji se griju na struju imat će znatno veće račune.

”Kod mene je deset osoba pod jednim krovom. Sada će dolaziti 150 KM mjesečno. Katastrofa”, rekao je jedan građanin.”Imamo topao stan i kad je najhladnije to je oko 50 KM pa to povećanje neće uticati na naš budžet”, kazao je drugi.”Možda će to značiti za neke kategorije, a za ljude koji rade i žive prosječno to će biti neznatno”, još je jedno mišljenje.

Direktor Elektroprivrede poziva na štednju energije

A znatno će biti za porodice koje se griju na inverter toplotne pumpe i naprimjer plaćaju oko 240 KM. Od ljeta će plaćati 60 maraka više.

”Oni koji se griju i oni koji se hlade na električnu energiju iz potrebe, a ne jer su rastrošni – plaćat će znatno više. Nelogično je i što naprimjer Vlada FBiH subvencionira da ugradite toplotnu pumpu i onda vas sa strane dočeka EP BiH i udari vas bejzbol palicom pa vam kaže zato što ste ugradili pumpu plaćat ćete više”, naveo je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Ova odluka Elektroprivrede uslijedila je zbog negativnog finansijskog bilansa preduzeća. Usljed smanjenja proizvodnje uglja u rudnicima koncerna, kao i ostalih troškova gubitak Elektroprivrede je 140 miliona KM. Sve će to nadomjestiti građani.

”Ako se sada ovo pokušava izvesti jer je EP u gubitku jedne godine, zašto nismo vidjeli smanjenje cijena prethodnih godina kada je bila dobit, kada su po astronomskim cijenama prodavali struju u inostranstvu zašto tada nisu spuštali cijenu privrednicima i građanima?”, rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Sada je sve na FERK-u koji donosi konačnu odluku o cijeni struje. Federalni zastupnik Admir Čavalić najavio je podnošenje inicijative da se odbije mjera poskupljenja. U međuvremenu direktor Elektroprivrede poziva na štednju energije i poručuje građanima da ne pale sijalicu u hodniku ako im ne treba.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close