-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Naučnici stvorili miševe sa dva oca: Otvorena vrata novim mogućnostima za reprodukciju

IMAJU I POTOMSTVO

Naučnici su stvorili miševe sa dva biološka oca stvaranjem jajašca iz muških ćelija, razvojem koji otvara radikalne nove mogućnosti za reprodukciju.

Napredak bi u konačnici mogao utrti put za liječenje teških oblika neplodnosti, kao i povećati izglede da će istopolni parovi u budućnosti imati zajedničko biološko dijete.

“Ovo je prvi slučaj stvaranja robusnih oocita sisara od muških ćelija”, rekao je Katsuhiko Hayashi, koji je vodio rad na Univerzitetu Kyushu u Japanu i međunarodno je poznat kao pionir u polju laboratorijskih jaja i sperme.

Hayashi, koji je predstavio razvoj na Trećem međunarodnom samitu o uređivanju ljudskog genoma na Institutu Francis Crick u Londonu u srijedu, predviđa da će tehnički biti moguće stvoriti održivo ljudsko jaje od ćelije muške kože u roku od jedne decenije.

Drugi su sugerisali da je ovaj vremenski okvir optimističan s obzirom na to da naučnici tek treba da stvore održiva ljudska jajašca uzgojena u laboratoriji iz ženskih ćelija.

Ranije su naučnici stvorili miševe koji su tehnički imali dva biološka oca kroz lanac razrađenih koraka, uključujući genetski inženjering.

Međutim, ovo je prvi put da su održiva jajašca uzgojena iz muških ćelija i predstavlja značajan napredak. Hayashijev tim sada pokušava ponoviti ovo postignuće s ljudskim ćelijama, iako bi postojale značajne prepreke za korištenje laboratorijski uzgojenih jaja u kliničke svrhe.

“Čisto u tehnološkom smislu, to će biti moguće (kod ljudi) čak i za 10 godina”, rekao je on, dodajući da bi on lično bio za to da se tehnologija koristi klinički kako bi se omogućilo da dva muškaraca imaju bebu ako se to pokaže sigurnim.

“Ne znam da li će biti dostupne za reprodukciju”, rekao je.

“To nije pitanje samo za naučni program, već i za društvo”, dodao je.

Tehnika bi se također mogla primijeniti u liječenju teških oblika neplodnosti, uključujući žene s Turnerovim sindromom, kod kojih jedna kopija X hromozoma nedostaje ili djelimično nedostaje, a Hayashi je rekao da je ova primjena bila primarna motivacija za istraživanje.

Drugi su sugerisali da bi se moglo pokazati izazovnim prevesti tehniku ​​na ljudske ćelije. Ljudske ćelije zahtijevaju mnogo duže periode kultivacije da bi proizvele zrelo jaje, što može povećati rizik da ćelije dobiju neželjene genetske promjene.

Profesor George Daley, dekan Harvardske medicinske škole, opisao je rad kao “fascinantan”, ali je dodao da su druga istraživanja pokazala da je stvaranje gameta uzgojenih u laboratoriji od ljudskih ćelija izazovnije nego za ćelije miša.

“Još uvijek ne razumijemo dovoljno jedinstvenu biologiju ljudske gametogeneze da bismo reproducirali Hayashijev provokativni rad na miševima”, rekao je.

Bebe miševa su izgledale zdrave, imale su normalan životni vijek i potom su imale potomstvo kao odrasle jedinke.

“Izgledaju dobro, izgledaju kao da normalno rastu, postali su očevi”, rekao je Hayashi.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close