Kolumne

I Izrael ubija nevine ljude

BROJ ubijenih u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze, koji je pod vladavinom Hamasa, danas je prešao broj od 1400 ljudi. Za očekivati je sve veći broj žrtava na palestinskoj strani budući da se najteži napadi, ali i kopnena invazija, tek očekuju.

Izrael najavio žestoku odmazdu

Uzrok sukoba, koji je prerastao u rat, jest napad militanata Hamasa koji se dogodio u subotu i koji je zaprepastio cijeli svijet. Ova teroristička organizacija prilikom napada je ubijala i otimala civile te ih odvodila u Gazu, a kasnije je zaprijetila smaknućem talaca i prenošenjem tih smaknuća uživo na internetu.

Izrael je promptno najavio žestoku odmazdu. Odmah je počeo s bombardiranjem Gaze. O snažnoj osveti je u subotu, na dan napada, govorio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. On je poručio da su napadi militanata “bez presedana”.

“Ono što se danas dogodilo nikad nije viđeno u Izraelu. Snažno ćemo se osvetiti za ovaj crni dan. Izrael će doći do svakog mjesta na kojem se Hamas skriva. Poručujem ljudima iz Gaze da odmah napuste ta mjesta”, dodao je Netanyahu.

Yoav Gallant, izraelski ministar obrane, objavio je da Izrael kreće u “totalnu opsadu” Gaze. “Nema struje, nema hrane, nema vode, nema goriva”, rekao je Gallant.

Ubijeno i 447 djece

Danas, peti dan nakon objave rata, ističe se podatak kako su među 1400 ubijenih Palestinaca stotine djece (prema posljednjim podacima njih 447). Ranjeno je više od 600 ljudi, a više od 218.000 tisuća protjerano je iz svojih domova u skloništa u UN-ovim školama.

Izraelska vojska objavila je da je od subote bombardirala Gazu s ukupno 4000 tona eksploziva. U priopćenju su napisali da je na Gazu bačeno oko 6000 bombi.

Budući da je Izrael prekinuo sve vanjske opskrbe hranom, vodom, lijekovima, gorivom i strujom, postojeća humanitarna kriza u Gazi dosegnula je opasnu novu razinu gurajući 2.3 milijuna ljudi u enklavi u dodatnu bijedu.

U izraelskim zračnim napadima na izbjeglički kamp u središnjem Pojasu Gaze poginulo je 18 ljudi, objavili su mediji Hamasa. Izrael kaže da gađa mjesta na kojima se skrivaju militanti Hamasa, iako su i civili na udaru.

Jučer je vojni analitičar profesor Michael Clarke rekao da izbjeglički kampovi mogu biti “mjesto za odgajanje i obuku” terorista – ali da će ondje biti i nedužni civili.

Da, Izrael ubija nevine ljude. I to treba istaknuti. Kao što postoje oni koji likuju uz napad Hamasa te drže da je Izrael takvo što zaslužio zbog odnosa prema Palestincima, tako postoji i dio javnosti koji ubijanje civila u Gazi zanemaruje, zločine opravdavajući grozotama koje je Hamas napravio židovskoj državi u subotu.

Pojas Gaze – logor na otvorenom

Podsjetimo, Pojas Gaze je malo područje koje graniči s Izraelom i Egiptom na Sredozemnom moru. To je jedan od dva palestinska teritorija. Drugi je Zapadna obala, koja je pod izraelskom okupacijom, a uključuje istočni Jeruzalem i graniči s Jordanom i Mrtvim morem.

Pojas Gaze naziva se i logorom na otvorenom budući da Izrael kontrolira zračni i pomorski prostor, područje je okruženo zidom, a granice prema Egiptu su zatvorene. Gaza je u punom smislu ovisna o Izraelu, iako se Izrael 12. rujna 2005. jednostrano povukao iz Pojasa Gaze.

Pojas Gaze pati od kronične nestašice vode i goriva. Nezaposlenost pogađa polovinu stanovništva, uključujući tri četvrtine mladih. Više od dvije trećine stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći. Isti udio živi ispod granice siromaštva.

Čak 77 posto kućanstava prima pomoć

Kako je nedavno pisao Reuters, službena stopa nezaposlenosti u Gazi je preko 46 posto, pri čemu čak 77 posto kućanstava prima pomoć, uglavnom u novcu ili hrani. Nasuprot tome, stope nezaposlenosti u Izraelu i SAD-u su ispod 4 posto.

Narod iz Gaze je na vlast Hamas doveo na izborima 2006. godine, što je dodatni uzrok za sva stradanja, kako ona od siromaštva tako i ona zbog toga što Hamas ne doprinosi mirovnom procesu, ali i koristi sam narod kao ljudski štit prilikom izraelskih napada.

Uz sve navedeno, nije teško pretpostaviti kolika je humanitarna katastrofa pogodila ovo područje niti sedam dana nakon početka izraelskih napada.

UN: Nestaje hrane i vode

UN-ov Svjetski program za hranu nazvao je situaciju u Pojasu Gaze “strašnom” i upozorio da su ključne zalihe opasno pri kraju nakon što je Izrael uveo potpunu blokadu teritorija. Situacija je trenutno “poražavajuća” u Gazi, rekao je u intervjuu direktor WFP-a za Palestinu Samer Abdeljaber.

“Vidimo nestašice goriva, vode i struje. Vidimo da su naša skloništa pretrpana. Nemamo kapaciteta. Vidimo da se u Pojasu Gaze razvija strašna situacija, s ograničenim zalihama hrane i vode, kojih brzo ponestaje”, rekao je za Reuters Brian Lander, zamjenik voditelja hitnih slučajeva pri WFP-u.

Pozvao je i Izrael i Egipat da stvore sigurne koridore za zaposlene preko agencija kako bi mogli unositi zalihe u Gazu i osigurati da osoblje UN-a može sigurno raditi u tom području.

Crveni križ: Bolnice će se pretvoriti u mrtvačnice

I Crveni križ se izjasnio oko situacije koja prijeti Gazi.

“Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, izlažući novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kisiku opasnosti. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgenske snimke se ne mogu napraviti”, rekao je Fabrizio Carboni, direktor Crvenog križa za ovu regiju.

“Bez struje, bolnice riskiraju da se pretvore u mrtvačnice”, objasnio je on.

SkyNews je razgovarao s glasnogovornicom Međunarodnog odbora Crvenog križa za Bliski istok, koja situaciju u Gazi opisuje kao “svakim danom sve goru”. Govoreći iz Beiruta, Imene Trabelsi upozorava da je zdravstveni sektor “na rubu potpunog kolapsa”.

Ona kaže da s prekidom struje i blokiranim gorivom za generatore “postrojenja više ne mogu odgovoriti na povećani pritisak”. “Obustava električne energije prilično ugrožava sposobnost bolnica da nastave s radom”, dodala je.

Trabelsi također napominje da su svi timovi Crvenog križa na terenu u Gazi lokalni te da stoga proživljavaju iste užase kao i opća populacija.

“Cijele obitelji zatrpane pod tonama betona”

NBC je u izvještaju otkrio kako su usred teškog bombardiranja u Gazi, za koje Izrael kaže da su mu mete bili vojni ciljevi, uništene stotine stambenih zgrada, džamija i medicinskih ustanova.

Dodaje se da su škole sravnjene sa zemljom, zidovi srušeni, a cijele obitelji zatrpane pod tonama betona. Stanovnici pokušavaju spasiti svoje rođake iz ruševina jer dim i prašina od bombardiranja otežavaju disanje.

“Sve je to kolateralna šteta. Svi smo mi civili, normalni doktori, medicinske sestre, učitelji, studenti. Mi nismo Hamas”, rekao je Mohamed Mughisib, palestinski liječnik i zamjenik koordinatora Liječnika bez granica, u telefonskom intervjuu iz Gaze.

“Ovo je razaranje bez presedana”, rekla je za Associated Press Miriam Marmur, glasnogovornica Gishe, izraelske skupine za ljudska prava. “Izraelske odluke o prekidu opskrbe strujom, gorivom, hranom i lijekovima ozbiljno povećavaju rizike za Palestince i prijete uvelike povećati broj ljudskih žrtava.”

“Prije bi bilo vremena, više ga nema”

Ovi napadi, čini se, razlikuju se od prijašnjih. AP navodi kako se napadi odvijaju prebrzo.

“U prijašnjim eskalacijama uvijek bi bilo vremena, čak i pola sata, bez zračnih napada. Ali sada nema ni jedne minute. Zato su žrtve sve veće i veće”, rekao je za AP Nebal Farsakh, glasnogovornik Palestinskog Crvenog polumjeseca.

AP je problematizirao i navode Izraela da gađa vojne mete.

“Ako se pokušavate suprotstaviti Hamasu, shvaćam, možete to učiniti. Ali imate najbolju vojnu tehnologiju i ne možete razlikovati tko je civil, a tko nije?” rekao je za AP Weshah, 73-godišnji aktivist za ljudska prava.

Liječnici bez granica, neovisna medicinska humanitarna skupina, rekli su da su svi pacijenti liječeni u njihovoj klinici u gradu Gazi u srijedu bila djeca u dobi od 10 do 14 godina, prenosi ABC.

“To je zato što su većina ozlijeđenih u Gazi žene i djeca jer su oni ti koji su najčešće u kućama koje bivaju uništene u zračnim napadima”, rekli su Liječnici bez granica u izjavi.

Po svoj prilici, stanovnike Gaze očekuje još gore razdoblje. Osim što bi trebao pokrenuti kopnenu invaziju, Izrael je danas priopćio da neće prekinuti svoju opsadu Pojasa Gaze radi pomoći ili evakuacije dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni.

Piše: Vedran Salvia

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close