Kultura

Obilježavanje 13. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

Obilježavanje 13. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, bit će obilježena danas učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida.

Danas se navršava trinaest godina od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u koji su do sada ukopane 6.504 žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je da je prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava, tačnije 969.

Čengić podsjeća da je u martu te godine ukopano 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Po njenim riječima, 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava. Nakon toga, svake godine 11. jula, na kolektivnoj dženazi bude ukopano više stotina žrtava.

– Jedna od najvećih dženaza bila je 11. jula 2010. godine, kada je ukopano 775 žrtava genocida u Srebrenici – navodi Čengić.

Dodaje da je najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Muhić.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica.

Autor: Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close