Kolumne

Prigožin odustao: Šta se sve događalo juče u Rusiji?

Nakon što je prethodno odbijao poslušati naredbe ruskih vlasti, šef privatne vojne kompanije Wagner Jevgenij Prigožin sinoć je objavio da njegove snage odustaju od marša na Moskvu.

Navodno je dogovor postignut na temelju intervencije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. 

Situacija je eskalirala jer je Prigožin u petak optužio rusku vojsku da je napala Wagnerov kamp i ubila “ogromnu količinu” njegovih ljudi. Obećao je da će uzvratiti silom, insinuirajući da će njegove snage “uništiti” svaki otpor, uključujući blokade cesta i avione

Wagnerove trupe tada su preuzele kontrolu nad ključnim vojnim objektom u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, a neki su borci napredovali prema Moskvi. Pobuna je završila dogovorom u kojem je očito posredovala Bjelorusija. Prigožin je poručio kako je takav potez namijenjen izbjegavanju ruskog krvoprolića.

Šef Wagnera pristao je napustiti Rusiju i otići u susjednu Bjelorusiju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Međutim, nepoznato je gdje se šef Wagnera nalazi u ovom trenutku. Peskov je najavio da će kaznene optužbe protiv Prigožina biti odbačene, te da se Wagnerovi borci neće suočiti s pravnim postupkom za svoju ulogu u pobuni. 

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close