-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Koliko je zapravo loše koristiti vlažne maramice?

Mnogi ljudi svakodnevno koriste vlažne maramice vjerujući da će temeljitije očistiti od običnog toaletnog papira. No, prije nego što se odlučite za vlažne maramice, trebali bi razmisliti koliko su zapravo štetne za vašu stražnjicu.

Iako s vremena na vrijeme bez brige možete obrisati stražnjicu antibakterijskim maramicama, pretjerano korištenje vlažnih maramica može potencijalno naštetiti vašem zdravlju.

Osim toga, važno je istaknuti da vlažne maramice mogu začepiti vaše odvode. Za razliku od toaletnog papira, koji se razgrađuje u vodi prije i nakon ispiranja, vlažne maramice se ne raspadaju tako jednostavno. To je zato što su često napravljene od sintetičkih materijala i plastike koja se ne razgrađuje u vodi.

Uklanjaju dobre bakterije

Vlažne maramice mogu dati osjećaj da ste čistiji, ali mogu biti štetne ako potpuno zamijene toaletni papir. Kako navodi gastroenterologinja Victoria Glass, to je zato što vlažne maramice mogu poremetiti vaš mikrobiom tako što uklone dobre bakterije, ostavljajući loše bakterije, koje mogu uzrokovati osipe, iritacije i gljivične infekcije.

Drugim riječima, dok odrasli s vremena na vrijeme mogu koristiti vlažne maramice umjesto toaletnog papira, prečesto brisanje stražnjice njima može iscrpiti zaštitne mikroorganizme i otvoriti put potencijalnim zdravstvenim problemima.

Mogu iziritirati kožu

Prema liječnici Nancy Chung koža na području stražnjice može biti osjetljiva. Zbog toga je najbolje izbjegavati izlaganje područja nepotrebnim mirisima i hemikalijama. Nažalost, mnoge vlažne maramice sadrže hemikalije, mirise i parfeme, za koje liječnica Chung kaže da mogu dovesti do svrbeža, iritacije i upale.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close