-TopSLIDEBiHPolitika

Koliko se novca opere u BiH!?

IZVJEŠTAJI

Koliko se novca opere u BiH!?

U legalne novčane tokove u Bosni i Hercegovini u 2023. godini ubačena su 13,63 miliona maraka nelegalno stečenog novca.

Materijalna šteta

U izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prošlu godinu navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da su kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačena 13,63 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosila 5,43 miliona KM.

Prema ranijim izvještajima SIPA-e, u legalne novčane tokove BiH u 2022. godini ubačeno je 35,19 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosila 14 miliona KM.

Šest izvještaja

U legalne novčane tokove u 2021. godini ubačeno je 10,9 miliona, a 2020. i 2019. godine 12,9 miliona, odnosno 12,1 milion KM. Ti podaci pokazuju da je u posljednjih pet godina u 2022. otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima.

– U nadležnosti SIPA-e vođeno je šest finansijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, a, iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra – navedeno je u izvještaju SIPA-e za prošlu godinu.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close