BiHPolitika

Gradonačelnik Bihaća uhapšen zbog primanja mita od 10.000 KM u označenim novčanicama

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva

BIHAĆ Gradonačelnik Galijašević uhapšen zbog primanja mita od 10.000 KM u označenim novčanicama

avaz.ba

13:08 Pripadnici Federalne uprave policije i Detašman Bihać izveli su iz zgrade Gradske uprave Bihaća gradonačelnika Galijaševića, njegovu suprugu Adelaidu i gradskog službenika Jasmina Stamboliju te sproveli na saslušanje u prostorije Detašmana.

Četvrti uhapšeni Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika nije bio među njima.

12:35 Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević uhapšen je zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 10.000 KM, potvrđeno je u Tužilaštvu Usko-sanskog kantona.

Galijašević je uhapšen u okviru posebnih istražnih radnji, odnosno simuliranja predaje novca.

Nezvanično saznajemo da se radi o firmi Sanny Boy koja se bavi održavanjem i čišćenjem puteva, lokalnih i regionalnih magistarskih cesta.

Slučaj je posebno interesantan zato što se radi o firmi koja je za vrijeme mandata Galijaševića, a i ranije dobijala milionske sume, a navodno je dobijala je poslove u vrijednosti od 6 miliona KM

11:43 Tužilac Kantonalnog tužilaštva USK Adnan Tulić obavijestio je novinare da je zakazao pres-konferenciju u 14 sati na kojoj će iznijeti više detalja oko jutrošnjeg hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, njegove supruge Adelaide,  te savjetnika načelnika Smaila Toromanovića i Jasmina Stambolije, načelnika Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove.

11:40 Avazov portal saznaje da je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević sa suprugom i saradnicima uhapšen nakon što je primio mito u obilježenim novčanicama u svom kabinetu, što govori o tome da se radilo o dobro organiziranoj akciji “Una 2016” koju provodi FUP u saradnji sa Tužilaštvom USK.

11:15  U akciji FUP-a osim gradonačelnika Bihaća Galijaševića, uhapšeni su zbog mita i njegova supruga Adelaida Galijašević, savjetnik načelnika Smail Toromanović i Jasmin Stambolija, načelnik Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove.

Adnan Tulić portparol Tužilaštva USK i tužilac na ovom predmetu, izjavio je za “Avaz” da su pomenuti lišeni slobode u kabinetu gradonačenika prilikom preuzimanja mita.

10:50 Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević i još nekoliko osoba uhapšeni su jutros u velikoj akciji koju sprovode pripadnici Federalne uprave policije, potvrdio je za “Avazov” portal Adnan Tulić, portparol Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kako je kazao Tulić, gradonačelnik Galijašević i njegovi saradnici uhapšeni su prilikom primanja mita od vlasnika građevinske firme koja je konkurisala za posao gradnje puteva na području Bihaća.

U toku je pretres kancelarije Galijaševića koji je uhapšen po nalogu Kantonalnog tužilaštva.

Iz Tužilaštva BiH su nam potvrdili da ovo hapšenje nema veze sa jutoršnjom akcijom “Čarli” u kojoj je u okviru procesuiranja počinitelja krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa nezakonitim uvozom, krijumčarenjem, krivotvorenjem dokumentacije, nezakonitim skladištenjem i utajama PDV-a, uhapšeno više lica.

Autor: M. DEDIĆ

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close