logo
bios

Pimplanje s pameću ili kako biti blećak

Objavljeno prije 1 godina . u ned, jul 2nd, 2017

PIMPLANJE – Tehnika baratanja fudbalskom loptom, ili bilo kakvim drugim objektom loptastog oblika, tako što se jednostavnim šutiranjem u vertikalnom pravcu održava u vazduhu što je moguće duže, ne dozvoljavajući kontakt sa tlom.

Javnost i društveni trenutak u kome „građanin“ proživljava svakodnevnicu, nalikuje na pihtijastu demokratiju u kojoj „pimplaju“ egocentrični narcisi sa svojim JA i pregršt PARTIJA koje osim deklarativnog samoproglašenja partijom, više liče na jaransko- mahalaške pihdimize.

Prilagođavanje okolnostima svojstveno je ljudima, a ČOVJEK –  „ …samo razumom obdareni shvaćaju.“ (Kur'an Časni – Ali Imran, 7); da to nije dozvoljeno. Čovjek ima moralnu vertikalu i duh ISTINE koji se ne prilagođava svakodnevnim iskušnjama i pored osjećanja nemoći – iskušnji da se uplovi u svijet kompromisa.

Vječita dilema: ISTINA ili samoobmana – možda je najveća iskušnja današnjeg građanina. Današnja zbilja je u znaku „stalnih laži!“. Realni život je nepodnošljivo površan, a „demokratiju“ karakterišu paradoksalna autocenzura i populistički euforizam.
Veliki poznavalac ljudske prirode, američki pisac Mark Tven nije imao dilemu – život je vječita samoobmana. Od kolijevke pa do groba ljudi sebi sugerišu lažne predstave, prihvataju ih kao realnost i tako grade svijet iluzija, tvrdio je Tven.

Biti BLEĆAK, danas je društveno poželjni model ponašanja. Ovdje svaka UBLEHA dozvoljava sebi da se “HISTORIZUJE” u vremenu i prostoru.

Promišljati današnjicu bez analitičkog osvrta na period “tranzicijskih” promjena, znači baviti se posljedicama, a bez da se svješću dopre do uzroka.Uprošćavanjem zbilje za potrebe mentalno lijenih – bavljenje posljedicama, a ne uzrokom; samo je gubljenje vremena i davanje smisla besmislu.

Svaka vrsta ideologije, a to je odavno nauka ustvrdila, koju zastupa pojedinac ne dolazi iz njega samog već je posljedica mjesta i vremena. Naše ideje nisu proizvod racionalizacije već posljedica društvenih prilika u kojima se nalazimo.

Imati sluha za RESENTIMENTALIZACIJU¹ društvenih prilika od strane nosilaca društvenih funkcija, nije i ne može biti proces demokratski – bolest je to, a svako društvo je podložno oboljenjima kao i sam čovjek.

“Kratka pamet” i spin mašinerija populističkog profila nas uvjerava da zdravoj pameti nema mjesta u aktuelnim procesima. Danas su u trendu “amnestirani”;

 

– “prihvatizatori” koji su sve Bošnjačko pokupovali za 3% od realne vrijednosti (Za taj iznos su kupovane radničke i vojničke dionice. A u “prihvatizacijama” su im iste te dionice priznate u 100% iznosu),

 

– I to im nije bilo malo, pa imamo visočke primjere “prihvatizacija” po osnovu fiktivnih računa, prvobitno izdatih da bi se povačala prodajna vrijednost fabrike.

 

– službenici koji su od državnog posla napravili “privatluk” te preživjeli i sudske presude,

 

– klijentelisti ratnih žrtava, RVI i demobilisanih boraca,

 

– kradljivci novca odgojno-obrazovnih ustanova,

 

– službenici koji su “prodavali” ličnu i poslovnu dokumentaciju kao robu,

 

– mladi sinovi uglednih očeva koji su na proslavama punoljetstvo “guzili” vršanjake i na njima gasili čikove cigareta,

 

– itd. itd – spisak bi bio predug ako bi smo sve nabrajali.

U ovom stanju društvene svijesti i sa ovakvim akterima na funkcijama koje imaju kreativno-korektivnu ulogu u društvu, neka nam je Bog na pomoći.

Davno je to Balašević otpjevao: “Nisu krivci primitivci …”

magazinplus.eu

______________

1 ( RESENTIMENT – Ponovno bolno sjećanje na neki doživljaj, zlopamćenje; Potajna, nesvjesna mržnja, zavist, želja za osvetom – fr.)

___________

 

Krivi smo mi

To nisu krivci primitivci
sto su pokupili mast
korov nikne di god stigne
ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti
sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi
sto smo ih pustili

Ma sta su znali generali
i brkati majori
jedino da vicu
pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni
sto su puske sanjali
ne, ne derane, krivi smo mi
sto smo se sklanjali

Putuj Evropo
nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo
dospeces i ti na rdjav glas

Putuj planeto
super smo se druzili
nama je lepo
taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci
lude i psihopate
sto su rusili pa sada
nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi
sto ih nisu sputali
sori, matori, krivi smo mi
koji smo cutali

Putuj Evropo
i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro
sreca jedna neizreciva

Putuj planeto
ovde se vrag priziva
nama je lepo
slika jedna neopisiva

 

 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh