logo
bios

Obilježena 24. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila u Grabovici

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sub, sep 9th, 2017
Povodom 24. godišnjice stradanja 33 hrvatska civila u mjestu Grabovica, između Jablanice i Mostara, danas su položeni vijenci ispred lokalnog spomen obilježja.

Vijence su položili i najviši politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, a na mjesnom groblju kasnije je služena misa.

“Želimo da se nikada više ne dogode bilo kakvi zločini, nego da ovdje u Bosni i Hercegovini živimo jedni kraj drugih, jedni s drugima, da živimo jedini za druge, da komšija komšiju voli, da ga poštuje i da mu pomaže, da smo upućeni jedni na druge bez obzira na vjeru i naciju”, kazao je prisutnima don Mile Vidić.

Don Vidić ukazao je danas u Grabovici i na zločine koji se dešavaju širom svjeta, na stradanje nevinih ljudi.

“Ni nacionalne, ni vjerske nesnošljivosti ne treba da bude u Bosni i Hercegovini, ni širom svijeta. Svjedoci smo da se i danas širom svijeta dešavaju veliki zločini, da se ubijaju nevine žrtve. Ovom molitvom i ovim Križim putem želimo moliti za mir u Bosni i Hercegovni, ali i u cijelom svijetu, da žrtve koje danas spominjemo budu poticaj da ljubimo jedni druge”, kazao je don Mile Vidić.

Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica '93” još uvijek traži 17 tijela stradalih te apeliraju na nadlažne da urade više po ovom pitanju.

“Svjedoci smo obilježavanja 24. godišnjice stradanja hrvatskih civila, danas smo tužni, a razlog naše tuge i boli je nepronalazak tijela ovdje ubijenih. Mi danas još potražujemo 17 tijela, za koja ne znamo da li su pokopani ili su možda bačeni u Neretvu. Mnogi dokazi su izašli na vidjelo, ali one institucije koje su trebale da urade svoj posao nisu to uradile”, kazao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica '93”, apelirajući na sud i tužilaštvo da urade više.

Blagoslov Križnog puta, a kasnije i Svetu misu predvodio je mostarsk-duvanjski biskup Ratko Perić.

Tragedija u Grabovici dogodila se u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatska civila, među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala četiri godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

 

(Klix)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh