logo
bios

Nikola Kužet: „Znaš li ti majstore odakle dobijaš platu?“

Objavljeno prije 11 mjeseci . u sub, avg 12th, 2017

Sjedim prije par dana na kafi sa mojim dobrim prijateljem koji inače radi u državnoj upravi. Pričamo o opštim temama. Ekonomija, politika i slično. Imamo bliske stavove mada se u nekim ključnim pitanjima često ne slažemo što naše razgovore i rasprave čini još interesantnijim. Inače je odličan sagovornik.

U jednom momentu tokom razgovora kaže on meni pomalo arogantno kako u našoj zemlji realan sektor i zdrava privreda ne postoje i kako se sve što kako tako funkcioniše svodi na državnu upravu te da svi veći projekti zavise od države i državnog aparata. Nisam znao u tom momentu šta da kažem. Nisam se snašao, a imao sam mnogo toga za reći. Prećutim.
Moj prijatelj je pošten čovjek i dobar radnik. Znam da se izuzetno trudi na svom poslu. Spada u radnike u državnoj službi koji zaista rade svoj posao. Radi u sektoru koji pruža podršku privredi.

Volim vjerovati da je većina radnika u državnoj administraciji takva, a da su na lošem glasu kao neradnici i korumpirani zbog manjine koja je takva. Ali moj prijatelj je u velikoj zabludi. Na radnom mjestu je vjerovatno upao u krivi obrazac razmišljanja i želim da mu razbijem iluzije i kažem ono što sam mu trebao reći taj dan na kafi. Možda je ovako i bolje jer ću biti jasniji.

Zapravo želim da mu postavim nekoliko pitanja pa neka sam sebi na njih odgovori. Usput se obraćam i svim radnicima državne administracije u ovoj našoj jadnoj državi koji su u sličnoj zabludi.
Ovako:

Znaš li ti majstore odakle dobijaš platu? Iz kojeg izvora? Iz kojeg sektora?

Znaš li da tvoja plata dolazi iz poreza koji se stvara u privredi i iz zaduživanja koja će ova zemlja jednom morati vratiti iz sredstava koja će ponovo morati generirati privreda?

Znaš li ti da kad ne bi bilo privrede ti ne bi imao posao?

Znaš li da je naopako i nerealno to što ekonomski projekti zavise od državnog aparata i politike?

Znaš li da je tvoja dužnost kao državnog službenika da služiš privredi, odnosno primarnom, sekundarnom i tercijarnom sektoru? Pogotovo na tvojoj poziciji.

Znaš li da tvoje radno mjesto postoji zbog privrede, a ne obrnuto?

Znaš li da je prosjek plata u privredi značajno slabiji nego u državnoj administraciji što je samo po sebi apsurd?

Znaš li da većina radnika u privredi nema plaćen prekovremeni rad, dnevnice za putovanja, regres i ostale dodatke koje ti primaš?

Znaš li da većina radnika u privredi ne uživa zagarantovana prava koja ti uživaš jer se od njih traži da rade više nego što je propisano?

Znaš li da si ti na svom radnom mjestu zaštićen kao snježni leopard u poređenju sa radnicima u privredi?
Misliš li da je to normalno?

Znaš li zašto se realni sektor tako zove? Treba li da ti objasnim?

Znaš li da ja radim u privredi?

Znaš li da ja djelimično zarađujem i tvoju platu?

Znaš li da je privreda značajno oslabljena jer većina zaposlenih u javnoj upravi razmišlja po matrici po kojoj i ti razmišljaš? Vjerovatno si taj virus tamo i pokupio.

Znaš li da je ovakav odnos državne administracije prema privredi nerealan i neodrživ?
Imaš li poštovanja prema onom ko zarađuje i za tebe i kome treba da služiš?

Prijatelju, ja znam da ti radiš, ali ne privređuješ. Ti primaš platu, a ne zaradu. Tvoj rad ne stvara novu vrijednost. Ovo je kapitalizam. Ekonomija profita. Komunizam je propao. Računa se profit, dobit, marža, razlika u cijeni, dodata vrijednost, novostvorena vrijednost itd.

Mada se i ekonomija u komunizmu zasnivala na novostvorenoj vrijednosti. Sve na tome počiva, a toga nema u tvom sektoru. PDV se generiše u privredi. Plata koju primaš se stvara u privredi. Imaj poštovanja prema tome i promijeni način razmišljanja, jer ćemo svi polako morati za srećom u neke druge sredine koje imaju zdraviji odnos prema privredi i realnom sektoru.

Nikola Kužet

ATV

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh