logo
bios

Muke privrednika: Teže zatvoriti nego otvoriti firmu

Objavljeno prije 11 mjeseci . u čet, avg 10th, 2017

U Republici Srpskoj je pojednostavljeno registrovanje biznisa, ali je zato odjava preduzeća i dalja komplikovana i preskupa.

Od 2013. godine je u RS uveden jednošalterski sistem registracije poslovanja u roku od tri dana i sa jednom markom osnivačkog kapitala, što je ohrabrilo mnoge da pokrenu biznis, piše blic.rs.

Pokazuju to zvanični podaci prema kojima se povećava broj novoregistrovanih firmi i radnji. Za 7 mjeseci ove godine u RS je registrovano 2.614 preduzeća i preduzetničkih radnji, odnosno tri puta više nego što ih je zatvoreno. Najviše je otvarano preduzetničkih radnji u oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti.

S druge strane, za one koji žele da stave ključ u bravu svoje firme opcije su ili stečaj ili likvidacija. Visina taksi za likvidaciju iznosi i preko 1.000 KM, dok je za stečaj potrebno izdvojiti po nekoliko hiljada KM. U oba slučaja privrednike čeka komplikovan i nimalo jeftin process. Mnogi jednostavno odustaju, a takve firme ostaju ni na nebu ni na zemlji.

U Poreskoj upravi RS nisu imali podatak koliko je firmi u fazi mirovanja, a procjenjuje se da čak trećina preduzeća samo formalno postoji, što objašnjava zašto je na papiru više registrovanih nego odjavljenih firmi.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko preduzetničke komore RS, kaže da je odjava radnji posebno komplikovana za preduzetnike, jer oni za poslovanje odgovaraju svojom ličnom imovinom.

– Kod pravnih lica svako može da otvori preduzeće, da malo radi i kada vidi da mu se ne isplati samo nestane, što se i dešava u praksi, jer imamo razne „tašna mašna“ firme i agencije koje niko ne kontroliše i koje ostanu dužne i radnicima i državi. Mi se moramo ponašati odgovornije, jer za radnju garantujemo svojom ličnom imovinom, a nemamo mogućnost da proglasimo lični bankrot – kaže Bratić.

Bratić kaže da, nažalost, mnogi preduzetnici koji prijave radnju kada shvate da ne mogu da opstanu jednostavno prelaze u ilegalu.

– Imamo veliki broj preduzetnika koji rade po kućama i garažama jer nije isplativo plaćati visoke namete na rad, industrijsku cijenu struju i druge parafiskalne namete, koji opterećuju poslovanje – ističe Bratić.

 

Akta

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh