logo
bios

Izetbegovićeva nacionalna strategija za Bošnjake: “Oni će se umoriti” je naivnost i utopija koja nas može mnogo koštati!

Objavljeno prije 11 mjeseci . u sub, avg 12th, 2017

Autor: Omer Čevra/Narod.ba.

Kada je Bakir Izetbegović nedavno izjavio da Bošnjaci imaju svoj nacionalni program, a koji se sastoji od tri riječi – “država Bosna i Hercegovina“ – dok se u operativnom kontekstu taj epohalni Izetbegovićev program za Bošnjake implementira tako “što će se protivnici Bosne umoriti”, aludirajući očigledno na srpski i hrvatski faktor u BiH, nisam mogao da se ne upitam šta to uopšte znači u političkom, filozofskom i državotvornom smislu, piše Omer Čevra u svojoj kolumni na portalu Narod.ba .

Temeljiti nacionalni program najbrojnijeg naroda u ovoj zemlji, koji je dao preko 200 hiljada žrtava i dva miliona prognanih u borbi za nezavisnost, na tako simplificiranoj, bezidejnoj, malograđanskoj i mistificiranoj retorici – “oni će se umoriti”- kao idejno rješenje za budućnost u miru i prosperitetu, u Evropskoj uniji i NATO Savezu, dolazeći iz usta prvog u Bošnjaka, ne samo da je uvreda za sve one koji su krvlju i progonom platili cijenu da bi država uopšte ostala u ovim okvirima, nego je strašni poraz i poniženje za cijeli bošnjački narod u BiH i van njenih granica!.

Izgovoriti takav diletantizam i to prezentirati kao nacionalni program Bošnjaka, pokazatelj je da Izetbegoviću, kao i SDA-u općenito, apsolutno nije stalo do ove države ni do Bošnjaka, ni do bilo čega što je izvan njihovih “minder” interesa od Baščaršije do SCC-a. Treba postaviti objektivno pitanje, ko je uopšte dao pravo Izetbegoviću da iznosi nacionalni program Bošnjaka? Gdje je taj program usaglašen i ko stoji iza njega? Kakva je samo to državotvorna genijalnost koja nacionalni program jednog naroda uspostavlja na filozofiji da će se “oni umoriti”? Takva utopistička i avanturistička, potpuno i ničim utemljena kvazi-filozofska, ako je možemo uopšte nazvati politika, pokazuje pravo lice i neodgovornost Izetbegovića, te će nažalost, ne dese li se velike promjene na političkoj sceni unutar najbrojnijeg korupsa, kad-tad doći na višestruku naplatu Bošnjacima, ali i Bosni i Hercegovini!.

Postavlja se hiljadu pitanja. Prvo, na čemu se temelji pretpostavka da će se oni umoriti, da li će se “oni” umoriti i zašto bi se to umorili? Drugo, ako će se umoriti, kada će se umoriti i kakvi će biti rezultati “njihovog” zamora? Šta to treba da se desi?

Je li neko stvarno misli da će jednog dana, lijepe 2039. godine dva konstitutivna naroda, odnosno srpski i hrvatski narod izaći i reći, karikiram – “uredu, evo mi vama Bošnjacima dajemo državu, mi smo se umorili više, evo vi upravljajte svim procesima, mi ćemo zaboraviti da imamo Ustav i Vašingtonski sporazum koje je potpisao rahmetli Alija Izetbegović, odričemo se naših Ustavom datih prava, izvolite Bakire, mi protivnici Bosne smo se zaista umorili, upravu si bio, Bosna je Vaša, a mi ćemo tu biti, pa ako se vi Bošnjaci odlučite da nam nešto date, dobro nam bilo”.

Jeli neko stvarno u zdravom umu misli da će se tako nešto desiti, jer to najavljuje Bakir kao produkt njegove nacionalne strategije? Pa naravno da se to nikada neće desiti! Hrvati su ušli u Evropsku uniju i tamo se bore za svoje interese, Srbija nam bježi 10 godina u evropskim integracijama, Vučić i Dodik otvoreno najavljuju neku vrstu novog Memoranduma, a nama Bošnjacima se prodaje demagogija da će se “oni umoriti”. Nikad se oni umoriti neće, a takav naivni zanos bi nas Bošnjake mogao vrlo mnogo koštati!

Ali, meni je jasno zašto Izetbegović tako priča. Možda Izetbegovići i Zvizdići, takozvana begovska i mladomuslimanska elita i njihovi arapski donatori imaju vremena i finansijskog prostora da čekaju stotinu godina “da se protivnici Bosne umore”, pa im bh. politički haos, socioekonomska propast, nezaposlenost i zvanično najveće siromaštvo u Evropi, uopšte ne smeta. Mogu oni.

Međutim, građani nemaju više vremena za takve avanturizme. Građani zahtjevaju rješenje, iznalazak političkog modaliteta koji će konačno zadovoljiti sve tri strane, a to je moguće samo uz hrabre odluke i gorke pilule. To je jedini realni put. Nemaju dakle građani vremena da čekaju nečiji umor da bi im tek tada država omogućila normalan životni standard.

Svako može sjediti na sećiji i govoriti “ja nisam optimista da će doći do rješenja”. Kakva je to nauka i politika? Bosna i Hercegovina, ali prvenstveno Bošnjaci, političko Sarajevo, moraju na sljedećim izborima iznijedriti lidera koji će državi ponuditi politiku “glavnog grada”, a ne politiku “Starog Grada”. Ovoj zemlji je potrebno demokratsko društvo i stvaranje pravne države, a ne nečiji “umor” i “minder” odluke nekolicine rođaka okupljenih oko sofre, gdje se kalkuliše koga će se sutra uhapsiti i reketirati preko uspostavljenog para-sistema, kao što je sada slučaj.

Program Bošnjaka

BiH mora da iznese lidera koji će ponuditi istinski i precizni nacionalni program Bošnjaka, te riješiti najbitnije pitanje – bošnjačko pitanje – a rješavanje bošnjačkog pitanja znači ponuditi realan modalitet ustavnog uređenja koji je prihvatljiv Bošnjacima, a koji bi srpski i hrvatski faktor okrenuo prema Sarajevu, a ne ih gurao u zagrljaj Beogradu i Zagrebu.

Samo na taj način se može riješiti Bosna i Hercegovina, a nikako politikom i retorikom, te praznim nacionalnim programom koji se bazira na neutemljenoj želji “da će se oni umoriti”, kakav nam godinama nudi SDA!.

avaz.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh