logo
bios

“Glup čovjek ima prednost nad pametnim …”

Objavljeno prije 1 godina . u sri, maj 17th, 2017

Ponavljamo objavu iz prethodne godine

“Glup čovjek ima prednost nad pametnim zato što je zadovoljan samim sobom.” (Napoleon Bonaparta)

Kako se približavamo Lokalnim izborima 2016., društveno-politička zajednica postaje politička kakofonija i destruktivni poligon za svaku vrstu “nesvršenih mediokriteta” – slobodnomislećih drkađija što su se infiltrirali u, nazovimo to “javni diskurs”.
Teško je zdravom razumu “svariti” potrebu takvih da u nesrazmjernim količinama fabrikuju poluinformacije, podmetanja, spinove, otvorene klevete, pucanje po svim i svakom, a bez smislenog cilja.

Ako će se stvari u konačnici završavati po onoj narodnoj “sjaši Kurta da uzjaši Murta”, a dosadašnja politička praksa to potvrđuje, kako onda shvatiti sve one društvene aktere kojima “politika” nije prioritetna zadača, nego bi trebali biti njeni zdraviji dio – kritički diskurs: da s toliko entuzijazma igraju “prljavu igru” za političke potrebe.
Ako su znanost i praksa pokazali, a jesu da političku vlast odgovornom čine biraći i sistemski društveni akteri na način da stalno propituju, kritikuju i provjeravaju političke aktere, čemu onda fabrikovanje društvene lojalnosti političkim akterima koji niti jednim svojim činom nisu opravdali do sada im ukazivano povjerenje.

Van zdrave pameti je činjenica da u odbranu političkih oligarhija bilo koje političke provinijencije staju građani, organizirani i neformalni kolektivi na bazi entuzijazma i volonteskom zanesenjaštvu, dok iste te politčke partije troše neslućene količine poreskog novca, a da javnost nikada nije upoznata sa tim financijskim tokovima.
Nedavno je javnost mogla pročitati da je Demokratska fronta Željka Komšića, znači najmlađa politička partija u prošloj godini imala preko MILION KM na računu, SDP BIH preko TRI, a SDA BiH više od ČETIRI miliona KM.

Danas neki mediji pišu da je samo po osnovu “bijelog hljeba” isplačeno preko OSAM miliona KM političkim kadrovima, koji koliko već jučer su od običnih građana, nazovimo medija, NVO organizacija i sličnih vidova organiziranja krenuli u prikupljanje podrške za predstojeće izbore sa parolaškim obećanjima kako će oni biti “servis građana”.

Razuman čovjek njih može i shvatiti, opravdavati sigurno ne, ali kako shvatiti sve te društvene jastrebove koji se stave u funkciju takvima i postaju mehanizam putem kojih isti ti politički prevaranti po ko zna koji puta izigravaju sve i svakog.

Ima ona narodna da “fukari i muha kad uleti u guzicu je zauhar”, međutim gdje je ta razumnost jastrebova koji zdušno govore o pravednosti, razumu, odgovornosti, društvenj bitnosti i sličnim frazama.

Odavno smo prešli prag društvene tolerancija i moralne destrukcije u kojem nam “kurve” pričaju o moralu, kriminalci o poštenju, a budale o intelektualnim uzusima.

Ovdje vlada svojevrsno ORTAČKO koristoljublje – snalažljivst kao paradigme svega onog što preziremo ali usljed zadatih okolnosti uzgajamo kao društvenu vrijednost.

Sve dok je tako i dok svako od nas “prvi korak” ne napravi u vlastitj svijesti i vlastitom okruženju, uzaludno je uzgajanje nade da će bilo tko drugi riješiti probleme koji se nas tiču.

Tuđa ruka svraba nečeše i niti jedna vlast ne bori se za građane već za manipulaciju resursima društvene zajednice i održivost vlastite guzice u buđžetskoj fotelji.

Svi koji vam pričaju da su tu zbog vas građana, za vaše dobro LAŽU vas u oči.
Ne dozvolite da vlastite političke ambicije i karijerističke pobude legaliziraju i legitimiziraju vašom naivnošću i političkom nepismenošću.

“Nije sramota i nije šteta ne znati, ali i sramota je i šteta je pretvarati se da znaš ono što ne znaš.” (Lav Nikolajevič Tolstoj)

“Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može.” (Jovan Dučić)

M.H.
magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh