logo
bios

Filmski festival u Cannesu počeo uz tradicionalni glamur

Objavljeno prije 1 godina . u sri, maj 17th, 2017

Sedamdeseti po redu Filmski festival u Cannesu otvorio je večeras svoja vrata filmskim zvijezdama svijeta u vrijeme dok su u Francuskoj pojačane mjere pripravnosti zbog terorizma.

U gradu na Azurnoj obali vidi se tradicionalni glamur, ali i značajno više policije.

Pojačane sigurnosne mjere uvedene su nakon serije terorističkih napada, a lokalne vlasti su odlučile povećati broj naoružanih policajaca i vojnog osoblja, kao i zabraniti snimanje dronovima, a nakon napada kamionom na promenadi u Nici ograničili su broj akreditovanih vozila i postavili niz betonskih saksija i drugih barijera uz šetnicu.

Lokalnoj policiji prvi put je odobreno nošenje pištolja, a odred od 500 civilnih volontera prijavit će bilo šta što im bude sumnjivo.

Jedan od najprestižnijih filmskih festivala svijeta ove godine ugošćava zvijezde poput Nicole Kidman, Roberta Pattinsona i Kristen Stewart, a u festivalskom žiriju su Will Smith, Jessica Chastain i predsjednik žirija Pedro Almodovar.

Na iznenađenje svih konferencija za medije u povodu otvaranja festivala protekla je u znaku mrzovoljnih komentara Almodovara i Smitha koji se nisu složili o temi prisustva dva Netflixova filma na festivalu “The Meyerowith Stories” i “Okja”. Dok je Almodovar čitao izjavu koja kritikuje njihov izbor, Smith je branio odluku da oni budu uključeni u zvaničnu selekciju.

Netflix se našao na udaru kritika francuske filmske industrije koja mu predbacuje nespremnost da svoje filmove pušta u kinima te su zatražili od organizatora festivala da od iduće godine zabrani učešće filmovima koji se ne prikazuju u francuskim kinima.

Ovogodišnji Filmski festival u Cannesu otvara film “Ismael's Ghosts”, drama kanskog veterana Arnauda Desplechina koja je naišla na prezir filmskih kritičara, a Guardianov Peter Bradshaw ga je opisao kao “čisto gubljenje vremena na glupost”, dok ga je Peter Debruge iz Varietyja uporedio sa ocrnjenim filmom “The Room”.

Festival u Cannesu će trajati do 28. maja, a 19 filmova se takmiči za prestižnu Zlatnu palmu. Voditeljica ceremonije otvaranja je slavna Italijanka Monica Bellucci.

(Klix.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh