logo
bios

Brigade Udvorica!!!

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pon, okt 9th, 2017

POLITIČKI DILENTANTIZAM

Brigade Udvorica!!!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

 

Ako se želite okružiti udvoricama… Molim lijepo… No, i liderovo poimanje političke stvarnosti, govori nam nešto: već dva desetljeća i s ambicijom da se tako nastavi, lider sjedi sam samcat na prijestolju, ne pitajući nikoga šta će raditi i kako! Politički nadzornik gosp. Ivan Vukoja s „pozornice nam baca prašinu u oči“: Njegovo božanstvo je spremno da-uz pomoć svih koji to: žele-znaju-mogu, nešto da uradi!

 

Moram priznati, kakvo je stanje nacije ali i u državi BiH…Što će uraditi, ne zna niti On sam a ni prvi kazalištarac u Hrvata!? To je plan koji uključuje mučeništvo kako za naciju…Alaha i HecegBosne mi, tako za gosp.Vukoju i Njegovo božanstvo!? Stoga bi moj prijedlog za Njih bio: ako vidite ili nedo Bog još znadete kako neko radi sjajan posao za naciju…Nemojte dozvoliti da ga vaše udvorice sjebu…Pozovite čovjeka, upoznajte se s tim što on radi…Pružajući mu bezrezervnu podršku!

S obzirom na izvanrednu situaciju u kojoj se nalazi nacija, s Hrvatima i njenih 13političkih stranaka iz sastava HNS-a, kojima je zajedničko da: „brinu veliku brigu“ o svojem narodu, služeći zajedničkim interesima! Postavlja se niz pitanja: Postoje li razlike kod i između pojedinih političkih stranaka unutar HNS-a? Ima li HDZ BiH svoju političku neovisnost – utemeljenu na programskim načelima, statutarnim odrednicama i izbornom rezultatu? Ima li razlike, obzirom na sve navedeno, u političkom djelovanju kod njih trinaest…Ili je, možda, HDZ-e isti kao i ostalih dvanaest?! Može li HDZ biti stožerni…Bez udvorica?

U politici dilentantizma, što je priznatom sociologu politike gosp.Ivanu Vukoja poznato, nije tako opasan, kao u nekoj drugoj djelatnosti: umjetničko-izvedbenoj, kirurgiji, recimo u znanosti, npr. vojnoj itd., jer smo svjedoci kako se postižu uspjesi usprkos diletantskoj nadarenosti dužnosnika! Politički dilentanti se bave politikom isključivo zarad svojih sitnosopstveničkih pobuda i zadovoljstava i bez težnje i bez obaveze i odgovornosti spram nacionalnih interesa, posebice, osjećajući se sigurnim, krijući se iza moćnog zaštitnika! Vjerujem kako gosp. Vukoja zna da niti jedan od 12 udvorica ne zna ili bi morao da posegne za nekakvim papirom, kako bi javnosti ponudio: ime stranke-datum osnivanja-statut-program-broj članova-podružnica…izabranih zastupnika…financiranje, a to je krvotok svake političke stranke… Želim Vam samo skrenuti pozornost na brigadu udvorica!

Tako se, što jest protivno očekivanju nacije, pod HDZ-om, u najznačajnijem vremenu za hrvatski narod, razvio politički dilentantizam-udvorništvo, koje je postalo neprijatelj vlastitom narodu u obliku nedjelotvornog udvorničkog sustava a koji je opet, po svojoj udvorničkoj funkciji postao ozbiljnom-često tragičnom negacijom svih nacionalnih interesa!

Usudio bih se, predložiti gosp.Vukoji da savjetuje: predsjednika-predsjedništvo-središnji odbor-članstvo HDZ-a da napuste tu udrugu građana…Bez uvrede i uz dužno poštovanje…Tko uopće sjedi uz hadezeovce…Naciji…Javnosti potpuno nepoznati likovi…Ne znaju ih ni iz: dvorišta-ulice- zaseoka-sela-mjesta-grada-zavičaja… Niti znaju da su glasovali za njih…

Koje stranke predstavljaju i tko ih je delegirao i na osnovu čega? Nepoznate su im njihove političke ideje-stavovi… Za šta se zalažu-bore? Pogotovo je nepoznato njihovo obilježje vlasti… Ono što čak i ja znam a zna i gosp.Vukoja, da nacija ne treba vođu brigade udvorica, nego antiudvorničkog zakonodavca-inspirativnog-kreativnog vizionara-izabrano političko vodstvo koje je sposobno voditi a ne predvoditi udvorace! Političkog vođu koji neće ustuknuti pred izazovima: politike E.U. – njene komisije, NATO-a i međunarodne zajednice!

Naprotiv, u otvorenu i široko koordiniranu komunikaciju, s jasno izraženim zahtjevima, ali i uz dogovore oko kompromisa geopolitičke stvarnosti, kako s političkim partnerima, tako i s političkim neistomišljenicima i iz domaće, ali isto tako i iz međunarodne politike!

Namjera i želja mi je, da Vam-draga nacijo, sociolog politike gosp.Ivan Vukoja ponudi: istraživanje političkog djelovanja HDZ-a i njegove uloge spram drugih političkih stranaka, s posebnim osvrtom na odnos s koalicijskim partnerom/ima iz vremena: predratnoga-ratnog-poratnog, u miru, u vlasti? U nastojanju da Vam pruži odgovore na mnoga Vaša pitanja, nužno ga dovodi do odnosa HDZ-a s glavnim partnerom SDA-om i SNSD-om danas, a u prvoj demokratskoj vlasti sa SDS-om, ali i do ostalih, no, s malim zakašnjenjem, političkih stranaka koje čine HNS a nose „teški križ hrvatovanja“?! Postoje li i koje su razlike kod političkih stranaka unutar HNS-a?

Zanimljivo bi bilo čuti, umjesto općih kometara koji prate medijska nagađanja, od gosp.Vukoje, precizne mjerodavne i ubrojive pokazatelje, na kojima počiva stvarna moć HDZ-a i nemoć haenesovih stranaka iznutra, njegovih „križara“, koji, ko kakve udvore, tumaraju stolnim gradom…Ne mareći da ih slučajno…Netko ne prepozna? Potvrdilo bi se ono što ja predlažem: HDZ-u ne treba udruga građana, kako bi potpuno legitimno i legalno zastupao nacionalne interese hrvatsog naroda! To što oni rade jeste politički dilentantizam, a bojim se da ne znaju ni metodu vladanja, osim onog dijela kod represije i kad nekog treba sjebat… E tu su majstori!

Moje temeljno pitanje za gosp.Vukoju bi bilo: što su političke stranke danas – uglavnom organizacije za interesno-materijalno okupljanje, za zbrinjavanje udvorica i njihovih obitelji ili instrument demokratski izabrane vlasti i servis građanima na prostoru na kojem djeluje?

Predvodnice novih političkih ideja za svoje nacije-birače-građane ili puki instrument u rukama ratnih profitera i političke oligarhije i njihovih udvorica? Njegova stručna analiza, bila bi polazište za razvijanje osobnih stavova pojedinaca-birača ali i kod izbornih ciljanih skupina i donošenje njihovog suda, o svakoj pojedinačnoj političkoj stranci!

Dalje… Ne sumnjajući u njegovu procjenu, gosp.Vukoje, vjerujem da bi ustvrdio – kako su pet temeljnh karakteristika: organiziranje, infrastruktura, ideologija, nagon za vlašću i pripadnost određenoj društvenoj grupaciji-nacionu, postojane samo kod HDZ-a BiH! Kod ostalih 12 političkih stranaka unutar HNS-a, nemamo čak ni verbalo-javno izraženo političko djelovanje!

Stoga je i bio potpuno nepotreban politički nadzor (osporavanje HNS-a) od strane gosp.Vukoje, koji je imao prizvuk osnovnoškolskog ukora na predisključenje prvačića (iz devedesetke), koji eto tobože neće da više sjedi s nekim tko ga zavitlava (demohrišćanin) na nastavi!

Najdemokratskije bi bilo da se pošoraju! Što ne isključuje politički dilentantizam! Takva jedna analiza, HNS-a i njegovih stranaka iznutra, dala bi nam sliku svjetski jedinstvenog „demokratskog“ pluralizma u Hrvata: višestranački sustav bez opozicije! Složit ćete se sa mnom gosp.Vukoja, kako i za ovu definiciju političkog sustava, postoji valjano objašnjenje!!!

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh