logo
bios

Banac: Ono što Srbija smjera je opasnost za BiH i regiju

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pet, okt 6th, 2017

Dodik i Dodikova politika ne bi mogli postojati da nemaju potporu Beograda. To je ključ cijele priče. Vučić može pričati šta god hoće, a on je doista slatkorječiv, ali treba gledati šta Srbija radi u cijeloj regiji, izjavio je historičar i profesor Ivo Banac, gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji.

Magazin Foreign Affairs objavio je da Rusija posebno u BiH provodi svoje interese, ne samo putem Milorada Dodika, nego i uz aktivno učešće kadrova HDZ-a iz BiH, ali i Hrvatske.

“Foreign Affairs je pluralistički časopis u kojem možete pronaći razne tendencije i razne interesne izričaje. U ovom slučaju imamo nekoga ko želi implicirati da je Čovićeva politika identična s hrvatskom politikom. Mislim da je to pretjerano. Čović ovo radi zbog svojih aranžmana s Dodikom koji su izuzetno opasni ne samo za BiH, već i za Hrvatsku.

Ono što treba učiniti, koliko je moguće, je izolirati taj utjecaj i osvjestiti sve bosanske čimbenike, ne samo hrvatske, da Čovićeva politika vodi u slijepu ulicu.”

Šta je ta politika i zašto bi bio interes predstavnika Hrvata u BiH, lidera HDZ-a da sarađuje sa Dodikom?

“Zato što je došlo do zastoja u hrvatsko bošnjačkom odnosima. Pored toga ima i osobnih Čovićevih interesa, jer znamo da na policama leži čitav niz raznih afera koje su još uvijek nedotaknute od strane organa gonjenja u BiH. Ali to se mora riješiti. Ne može jedan čovjek i jedna jalova politika nametati trend jednom od ključnih čimbenika u BiH, a to je hrvatska zajednica.”

Šta je uzrok pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske? Tu su optužbe od strane hrvatske predsjednice na račun bh. muslimana da su radikalizirani, da u BiH postoje desetine hiljada povratnika sa sirijskog i iračkog ratišta. Svjedoci smo pisama iz BiH, posebno Majki Srebrenie i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića upućeno Kolindi Grabar Kitarović i njenih odgovora gdje je na kraju ostala pri tvrdnji da su muslimani u BiH postali radikalni. Tu je i obavještajna afera.

Izvor: N1

“Problem je u tome što su hrvatsko-bošnjački odnosi na neki način zanemareni, zapušteni, da se nisu razvijali i da je došlo do niza posve nepotrebnih sumnjičenja. Nismo se makli od situacije da možemo jasno vidimo šta su naši strateški interesi. A ja insistiram da su naši interesi zajednički. Kriva je i jedna i druga strana. Činjenica jeste da se svaka sitnica može na razne načine pretvoriti u jednu nepremostivu prepreku, a to nije dobro. Mi moramo učiniti sve da vratimo povjerenje. Možda u tome nećemo potpuno uspjeti.”

Zašto su odnosi između BiH i Hrvatske u ovom trenutku gori u odnosu na odnose BiH i Srbije?

“Ono što Srbija smjera prema BiH jeste prava opasnost ne samo za BiH, nego i za Hrvatsku i cijelu regiju. Tu je nešto krivo u naočalama, odnosno kako gledamo na situaciju.”

Šta Srbija smjera? Aleksandar Vučić i ostali srbijanski dužnosnici zvanično kažu da poštuju teritorijalni integritet BiH, ali i da vole RS.

“Ključna riječ je pridjev ‘zvanično’. To se tako govori, a radi se nešto sasvim drugo. Dodik i Dodikova politika ne bi mogli postojati da nemaju potporu Beograda. To je ključ cijele priče. Vučić može pričati šta god hoće, a on je doista slatkorječiv, ali treba gledati šta Srbija radi u cijeloj regiji da dođete do zaključka da se radi o veoma opasnoj državi koja nastavlja imperijalistički smjer koji je počeo u vrijeme Slobodana Miloševića. Miloševića više nema, ali politika u djelovima postoji i veoma je opasna, posebno za BiH.

U ovom trenutku ne mogu vidjeti Hrvatsku kao problem za BiH. Ima loših naglasaka, krivih poteza, krivih izričaja, ima pretjerivanja i patronatskog ponašanja, ali to ne može biti u istoj ravni s politikom Beograda prema BiH.”

N1 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh