Visoko

A-SDA dosljednost zastupnika u Skupštini ZDK

A-SDA dosljednost zastupnika u Skupštini ZDK

Do sada smo više puta izvještavali o dosljednosti kantonalniz zastupnika A-SDA ZDK, koji se zalažu za poštivanje zakona i propisa prema svim građanima, bez obzira kojem političkm ili nekom drugom društvenom opredjeljenju pripadali.

Ovaj puta donosimo Poslaničko pitanje Predsjedavajućoj Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koje potpisuje Doc.dr Amir Ganić

Poslaničko pitanje Predsjedavajućoj Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Poštovana, tražim da mi se u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dostavi odgovor na slijedeće zastupničko pitanje:

„Ko je nadležan da daje autentično tumačenje važećeg Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona?“

 

Obrazloženje:

Moje zastupničko pitanje je postavljeno s ciljem otklanjanja dilema, koje se odnose na odbijanje Kolegija Skupštine da omogući formiranje Kluba samostalnih poslanika Amre Jupić i Kemala Mušinbegovića.

Naime, na dnevnom redu 34. sjednice Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, od 22. 04. 2016. godine, pod rednim brojem 3, bila je tačka; „Razmatranje obavijesti poslanika Amre Jupić i Kemala Mušinbogovića da će u daljem trajanju mandata u Skupštini Kantona djelovati kao samostalni poslanici, te o formiranju Kluba samostalnih poslanika i o mogućnosti učešća u raspodjeli sredstava za finansiranje političkih stranaka.“

Ova tačka dnevnog reda je proizvela žučnu i dugotrajnu raspravu na pomenutom Kolegiju, u smislu tumačenja odredbi važećeg Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Sekretar Skupštine (koji u skladu sa važećim Poslovnikom o radu Skupštine, kao predstavnik stručne službe Skupštine – Kolegija, ima pravo glasa na sjednicama Kolegija i samim tim najdirektnije utiče na donošenje odluka na Kolegiju) dao je pravno tumačenje u smislu da gore pomenuti poslanici, u skladu sa odredbama Poslovnika Skupštine, nemaju pravo da formiraju Klub samostalnih poslanika. Pored navedenog tumačenja predstavnika Stručne službe Skupštine, pojedini članovi Kolegija Skupštine (predstavnici aktuelne vlasti SDA, HDZ i SBB) su, nemogućnost formiranja Kluba samostalnih poslanika pravdali činjenicom da bi u tom slučaju došlo do političkih implikacija u radu Kolegija, odnosno Skupštine.

Na iznesena mišljenja predstavnika Stručne službe i stavove članova Kolegija koji dolaze iz aktuelne vlasti (SDA, HDZ i SBB), reagovao sam na način da pomenuti poslanici imaju pravo da formiraju Klub samostalnih poslanika i da je to njihovo pravo jasno i nedvosmisleno omogućeno u skladu sa Članom 19. (posljedni stav) važećeg Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U pomenutom članu (posljednji stav), se navodi (citat): „ Poslanici dvije ili više političkih stranaka koje u Skupštini imaju najmanje jednog izabranog poslanika, poslanici-nezavisni kandidati, kao i poslanici koji su se u toku trajanja mandata, izjasnili da u daljem trajanju mandata u Skupštini djeluju kao samostalni poslanici mogu formirati zajednički klub.“

Citirani dio pomenutog člana (podvućeni dio rečenice), nedvosmisleno ukazuje na mogućnost da gore navedeni poslanici imaju pravo na formiranje Kluba samostalnih poslanika.

Pored toga, pitao sam zašto nemamo stav Zakonodavno-pravne komisije o ovom zahtjevu i u tom pogledu sam tražio da se o ovom zahtjevu odgodi izjašnjavanje skupštinskog Kolegija za narednu sjednicu, a da se u međuvremenu Zakonodavno-pravna komisija očituje i da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu poslanika. Predstavnik stručne službe je naglasio da je on osoba koja je nadležna za davanje autentičnog tumačenja odredbi važećeg Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Kao odgovor na stav predstavnika Stručne službe, koji tvrdi da je on nadležan za davanje autentičnog tumačenja Poslovnika o radu Skupštine, citiram stav „f“ Člana 44. Poslovnika o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona:

Član 44.

„Zakonodavno-pravna komisija nadležna je za:

a)…

.

.

.

  1. f) učestvovanje u aktivnostima za davanje autentičnog tumačenja zakona i drugih akata;

 

S obzirom da aktuelna vlast u skupštinskom Kolegiju ima većinu, prijedlog o odgodi izjašnjavanja o zahtjevu poslanika za formiranje Kluba samostalnih poslanika, nije dobio potrebnu većinu, pa se odmah pristupilo izjašnavanju o pomenutom zahtjevu. Predstavnici iz reda opzicije (ASDA, DF, SBiH predstavnika SDP-a nije bilo) su bili „za“ (da se poslanicima omogući formiranje Kluba samostalnih poslanika), međutim, shodno „broju ruku“ u Kolegiju, zahtjev poslanika o formiranju samostalnog Kluba, nije dobio dovoljan broj glasova.

 

Podnosilac zastupničkog pitanja:

 

Doc.dr Amir Ganić

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close